Nye indlæg

 

TEMA: Tilknytning og parforhold. 1. indlæg

03-08-2016 10:42
"Tilknytning" - 1. indlæg
 
Vi vil gerne introducere dig for ordet ’tilknytning’, da det er noget som vi arbejder meget med i vores terapi – især med par, som opsøger os på grund forskellige problemstillinger i parforholdet. Og måske det kan hjælpe dig og jer, til både at forstå dig selv bedre, men også hinanden.
Derfor håber vi, at du eller I kan blive inspireret og nysgerrig på bloggens første tema (ud af tre) omkring ’tilknytningsstile’.
 
Vi er meget optaget af, hvordan vi bedst mulig kan hjælpe par igennem en svær periode, usunde mønstre og uhensigtsmæssige påvirkninger på hinanden. Og i mange af tilfældene, i arbejdet med par, ligger der noget meget dybere bag de usunde mønstre, som man har fået opbygget sammen. Måden man taler sammen og måden man er overfor hinanden på.
 
Det vi ser er, at vores tilknytningsstil, som er dannet fra vi var spæd, oftest kommer i spil og derved kan gøre hverdagen mere kompleks og ulykkelig end ønsket! Så kan vi hjælpe dig og jer til at kigge ned i et dybere lag i dig selv, kan vi meget bedre hjælpe jer videre…
 
’Tilknytning’ er en relation der er mellem et                                                            menneske til et andet. Vores primære tilknytningsstil dannes de første leveår og   er biologisk betinget og en forudsætning for vores biologiske overlevelse. Den skabes   af moderens omsorgsadfærd (eller anden primær omsorgsperson der træder i stedet for mor, men vi bruger ’mor’ her), og den gensidig relation et lille barn og moderen   har til hinanden. Man kan ligeledes sige, at tilknytningsstilen opstår omkring moderens måde at ville og møde sit barn, når barnet har behov for det og også moderens måde at berolige sit barn på.
 
Derfor er det meget vigtigt at barnet, fra    det er nyfødt, skal have tryghed, få trøst og beskyttelse, og mærke fysisk kontakt, når det har behov for det – og ikke når   moderen har overskud/lyst til det. Hvis barnet ikke oplever dette, begynder det allerede som nyfødt at danne ’indre arbejdsmodeller’ – eller kald det for ’tanker’ – for ikke at være ønsket eller ikke oplever at blive mødt. Det prøver derfor så, på sin egen måde, at finde en måde at ’overleve’ på. Det medfører, at tilknytningsmønsteret allerede bliver dannet her – hvilket typisk er det vi kalder for en ’utryg tilknytningsstil’.
 
Vi arbejder med 4 mønstre i alt, hvoraf 3 af dem er ’utrygge’:
• ’Den trygge tilknytningsstil’ (når barnets behov bliver mødt og det føler sig tryg)
• ’Den undgående tilknytningsstil’ (utryg)
• ’Den ambivalente tilknytningsstil’ (utryg)
• ’Den desorganiserede tilknytningsstil’ (utryg)
 
I vores 2. indlæg, vil du lære mere om, hvordan hjernen og tilknytningsstile hænger sammen og hvornår tilknytningsmønsteret bliver dannet. I vores 3. indlæg vil vi uddybe de 4 tilknytningsstile.

 
Vi hjælper jer gerne videre på rejsen ind til et (måske) bedre parforhold.

 
De bedste hilsner fra
 
Anna og Sanne

Kategori: Parforhold

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
PARsomhed v/Anna Østergaard og Sanne Haaning | CVR: 32921027